Vader Hageland is een hoogstudentenclub voor vrouwelijke studenten afkomstig uit de regio Hageland. Deze club is ontstaan uit 'Ons Hageland', een club voor mannelijke studenten uit het Hageland. Vader Hageland kent in feite twee oprichtingsdata, enerzijds 18 oktober 1999 en anderzijds 2 mei 2000. In oktober '99 werd het startsein gegeven en werd de eerste lading leden bij Ons Hageland opgenomen in de schachtenbak. Zo is dus elk lid van Vader Hageland bij het begin begonnen en kan iedereen relateren aan de nieuwe generaties die erbij komen. Na de ontgroeningsplechtigheid van 2 mei '00 waren de eerste effectieve leden een feit en werd Vader Hageland officieel opgericht door Anne-Marie De Smedt, Tigra. Zij was vervolgens senior in het academiejaar 2000-2001.

Na 3 jaar hield de club op te bestaan, om in 2007 terug opgericht te worden door Elisabeth Mertens, Crash, die toen lid was van het KVHV. Zij kreeg daarbij hulp van Ons Hageland, die mee aanwezig waren op de allereerste cantus bij de heroprichting. Crash trommelde een aantal vriendinnen op, die samen Vader Hageland werden. Hun clubcafé was toen De Vagant op de vismarkt, waar ook Ons Hageland zat. 

In het academiejaar '10 – '11 trad Vader Hageland, onder Twijoo, als schacht toe tot het MSK. Het MSK, ofwel Meisjes SeniorenKonvent, is een overkoepelende organisatie die alle vrouwenclubs te Leuven bundelt.

In het academiejaar 2011-2012, onder Ali, moesten beide clubs echter verhuizen naar een ander clubcafé, omdat De Vagant de deuren sloot. De vrouwen volgden de mannen richting de Kemel op de oude markt waar ze door uitbater PJ met open armen werden onthaald.  In datzelfde jaar werd Vader Hageland eindelijk ontgroend bij het MSK. Zij hebben meerdere jaarlijkse events waaronder de MSK TD en de openluchtcantus aan de Ambiorix met als doel de verkiezing van een prinses carnaval onder de vrouwenclubs. De toenmalige senior, Ali, trad in het tweede semester af van haar functie en gaf het lint door aan Kerrie. Kerrie stelde in haar kort seniorjaar het clublied voor, dat door Pieter Akkermans (Fritsel van Ons Hageland) werd geschreven. 

In 2012-2013 waren er geen nieuwe seniorkandidaten voor de verkiezingen, waardoor toemalige neo-commilito Jartel besloot om na haar schachtenjaar meteen voor senior op te komen. Het is heel uitzonderlijk dat schachten meteen na hun ontgroening zo’n hoge functie krijgen. Jartel bezorgde de club een authentieke vlag!

Jessica Willekens v. Tsunami heeft tijdens haar jaar, 2013-2014, enorm veel activiteiten gestart om de kas te spijzen. Het moment was daar dat wij eindelijk voldoende kapitaal hadden gespaard om een clubrekening te openen. Als laatste geschenk aan de club heeft Tsunami alle leden een nieuwe codex gegeven. Op zich is dit niet zo speciaal, maar zij heeft alles in het werk gesteld, mét succes, om ons clublied in de codex te krijgen. Dat verdient een knokkeltje.

Sinds het academiejaar 2014-2015 is Vader Hageland niet meer de jongste telg van het MSK, met nu de Dolfijnen erbij. Van colaclub is er steeds minder sprake, nadat enkele schachten de laatste jaren stunts deden op de openluchtcantus die in de smaak vielen bij de overige MSK clubs. Ook op de MSK cantussen laten wij ons niet doen.

2014-2015 was een top jaar voor de club. Door een goed gevulde schachtenbak van welgeteld zeven stuks, én alvast meerdere bieten voor het komende academiejaar, neemt de club sterk toe. In dit jaar organiseerde Vader Hageland, met Bianca Oosthoek v. Limiet als senior, ook haar eerste galabal ter ere van het IIIe Lustrum. Met als locatie 3hoog in Leuven, was dit bal een enorm succes. 

Onder leiding van Chris Driessens v. Smak besloot Vader Hageland over te stappen naar 't Adtje als clubcafé, nadat De Kemel onder nieuw bewind kwam.  Bij aanvang van het academiejaar besloot zij helaas haar seniorlint neer te leggen omwille van persoonlijke redenen en Tania De Laat v. Dispuut nam dit van haar over. Tijdens haar heerschappij steeg het aantal co-acts enorm, zij het duo, trio of zelfs quatro.

In het academiejaar 2016-'17 werd Lien De la haye v. Fokus verkozen tot senior. Haar bijdrage voor de club was het organiseren van de allereerste Dies Natalis in het tweede semester. Onder haar leiding werden verschillende feestjes afgeschuimd. Dit zorgde op het einde van het jaar voor twee functies binnen het MSK. Fokus werd quaestor en Dispuut kreeg voor het tweede jaar op rij de functie van scriptor toegekend.

Naast een functie binnen het MSK besloot Dispuut dat ze het seniorschap miste, dus kwam ze ook hier voor een tweede maal op. Met succes werd ze verkozen voor dit tweede ambtstermijn. Haar doelen waren om de oud-leden en actieve commilitones dichter bij elkaar te brengen. Een eerste activiteit hiervoor was het tweede galabal dat doorging in Het Huis van Mihr.

Voor het academiejaar 2018-2019 werd Saar Vandenberghe v. Presto verkozen als senior. Ze was nog maar een week ontgroend maar zag zichzelf bereid om het brede lint aan te nemen. Na een zwanenzang van zes actieve leden dunde de corona uit, waardoor er werd ingezet op schachtenwerving.

Vader Hageland groeit en bloeit! Daar is geen twijfel over mogelijk.

 

Clubkleuren: wit-blauw-wit
Gedoopt bij Ons Hageland: 18 oktober 1999
Opgericht: in 2000 door Anne-Marie De Smedt v. Tigra
Heropgericht: in 2007 door Elisabeth Mertens v. Crash
Clubcafé: 't Adtje

Seniorenlijst

* 1999-2000                      geen (*)                                        –
* 2000-2001                     Anne-Marie De Smedt                Tigra
* 2001-2002                     Inge Damiaens                          Juniper
* 2002-2003                     Inge Damiaens                          Juniper
* 2003-2007                     geen werking
* 2007-2008                     Elisabeth Mertens                     Crash
* 2008-2009                     Elisabeth Mertens                     Crash
* 2009-2010                     Evelien Christiaens                    Libel
* 2010-2011                     Liesbet Juchtmans                    Twijoo
* 2011-2012 (1)                Anne Goossens                         Ali
* 2011-2012 (2)                Nina Vandooren                         Kerrie
* 2012-2013                     Sigrid Lambrecht                       Jartel
* 2013-2014                     Jessica Willekens                     Tsunami
* 2014-2015                     Bianca Oosthoek                      Limiet
* 2015-2016 (3)                Chris Driessens                         Smak
* 2015-2016 (4)                 Tania de Laat                         Dispuut
* 2016-2017                    Lien De la haye                        Fokus
* 2017-2018                       Tania de Laat                         Dispuut
* 2018-2019                   Saar Vandenberghe                   Presto

(*) alle leden waren tijdens dit werkingsjaar schacht bij Ons Hageland
(1) & (2) In februari trad Ali af, waarna Kerrie het seniorlint over nam
(3) & (4) Voor aanvang van het nieuwe academiejaar besloot Smak haar seniorlint af te leggen, waarna Dispuut senior werd